Deze Etos website wordt geëxploiteerd door Etos Assen Kloosterveen onder de Etos winkelformule onder eigen voorwaarden van de franchisenemer!  Winkelwagen 
Etos Folder

Het eerste mondkapje met NEN-certificering

Het eerste mondkapje met NEN-certificering

We zijn trots op het feit dat ISKO Vital B.V. als eerste bedrijf de NEN-certificering - de recentelijk vastgestelde Nederlandse norm voor publieksmaskers - heeft ontvangen. De certificering is gebaseerd op de NEN-spec 1-2 die tot doel heeft de kwaliteit en efficiëntie van mondkapjes voor publiek gebruik te waarborgen door strenge eisen te stellen aan iedereen die deze volksgezondheid artikelen produceert.

De animo in de markt voor het verkrijgen van het keurmerk was groot, dus we zijn er bijzonder trots op dat we als eerste bedrijf deze certificering (en het bijbehorende keurmerk) voor onze ISKO Vital+™ Premium mondkapjes hebben gekregen van de certificerende instantie, Kiwa Nederland B.V.

Onze producten voldoen niet alleen aan, maar overtreffen ook de eisen van de NEN-commissie die de certificeringsprotocollen heeft opgesteld. Deze eisen omvatten strenge testsen op bacteriële filtratie efficiëntie, ademweerstand, pasvorm en gebruiksgemak en duurzaamheid. 

De bacteriële filtratie efficiëntie (BFE) van ISKO Vital™+ gezichtsbedekking is ≥95% (terwijl de minimale eis van de NEN ≥70% is), waardoor ISKO Vital™+ in de hoogste categorie van NEN Spec 1-2 gecertificeerde producten wordt geplaatst. 

NEN benadrukt ook de noodzaak van comfort. Wanneer mondkapjes niet comfortabel zijn, hebben mensen de neiging ze niet te dragen, of in ieder geval niet op de juiste manier. Het certificatieschema heeft een minimum vereiste voor de ademweerstand van <70 Pa / cm2 en de ISKO Vital™+ Premium mondkapjes behalen dit ruim, met een ademweerstand minder dan 40 Pa / cm2 - wetenschappelijk bewijs dat onze mondkapjes zeer comfortabel zijn om te dragen. 

De NEN Spec 1-2 raadt aan dat mondkapjes waterafstotend zijn en de ISKO Vital™+ Premium mondkapjes zijn water- en olie afstotend, een ander voorbeeld waarbij we de norm overtreffen. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid is het zeer belangrijk dat mondkapjes kunnen worden gewassen en hergebruikt. De NEN-spec 1-2 vereist minimaal vijf wasbeurten om de duurzaamheid te waarborgen. Onze ISKO Vital™+ Premium mondkapjes kunnen 15 keer worden gewassen en hergebruikt zonder kwaliteitsverlies.

Tot slot is ook de zachtheid van de stof, de pasvorm en het gebruiksgemak, zoals beschreven in de NEN-spec 1-2, door een onafhankelijk panel beoordeeld en zijn we met vlag en wimpel geslaagd.

Vanaf vandaag is in Nederland het eerste mondkapje voor publiek gebruik te koop met het keurmerk van Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut (NEN). Een Eindhovense fabrikant, ISKO Vital+, heeft als eerste maker aangetoond dat het mondkapje aan alle eisen voldoet die NEN aan een goed mondkapje stelt. 

Voor NEN heeft een groep onafhankelijke deskundigen de eisen waar een mondkapje aan moet voldoen opgesteld. Fabrikanten mogen zelf beslissen of ze hun mondkapje onafhankelijk willen laten testen om zo voor het keurmerk in aanmerking te komen. Het keurmerk is niet verplicht. NEN verwacht dat de komende weken meer mondkapjesfabrikanten zullen slagen voor de test en het keurmerk op hun verpakking mogen zetten.

Directeur Rik van Terwisga: "Het hele traject is snel gegaan, maar je krijgt niet zomaar het keurmerk. De eisen en testen zijn zeer uitgebreid. Iedereen die wil weten of het mondkapje dat hij of zij dagelijks op moet zetten, kan dankzij het keurmerk nu makkelijker kiezen voor mondkapjes waarvan je weet dat ze aan bepaalde eisen voldoen."

Vijf vragen over het keurmerk

Waarom een keurmerk voor niet-medische mondkapjes?

Er waren tot nu toe alleen regels waar een medisch mondkapje aan moet voldoen, dus mondkapjes die het zorgpersoneel gebruikt. Voor de mondkapjes voor consumenten waren nog geen regels. 
Dus eigenlijk zou iedere fabrikant een mondkapje mogen maken van elke denkbare stof. In de winkels zijn ook tientallen varianten te koop, maar als consument heb je geen idee welke een goed of slecht mondkapje is.

Daarom heeft Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) vorig jaar besloten om regels op te stellen waar een mondkapje voor het publiek aan moet voldoen. NEN heeft duizenden normen en richtlijnen voor talloze producten die iedereen in het dagelijks leven tegenkomt: denk aan rookmelders, speelgoed of bureaustoelen. De regels die NEN heeft opgesteld zijn niet bindend, dus een fabrikant kan zelf beslissen of hij een keurmerk voor zijn mondkapjes wil aanvragen of niet.

Wat is het verschil tussen mondkapje met en zonder keurmerk?

Er zijn in winkels tientallen mondkapjes te koop. Alleen aan de verpakking is vaak lastig te zien wat een goed of slecht mondkapje is. Als je een mondkapje koopt met een keurmerk, dan weet je dat het mondkapje onafhankelijk is getest en voldoet aan de eisen die onafhankelijke deskundigen aan een mondkapje stellen. NEN heeft vorig jaar namelijk een groep deskundigen uit allerlei vakgebieden gevraagd gezamenlijk regels op te stellen waar een degelijk mondkapje voor consumenten aan moet voldoen.

In deze groep zaten onder andere stoffenexperts, producenten en wetenschappers. Ze hebben gekeken naar de pasvorm, de stof en duurzaamheid. NEN heeft daarna testen ontwikkeld die kunnen aantonen of een mondkapje ook echt aan die regels voldoet. Zo wordt bijvoorbeeld het draagcomfort getest, maar ook de ademweerstand en hoe goed het mondkapje virusdeeltjes tegenhoudt bij het uitademen. De testen worden afgenomen in een onafhankelijk laboratorium. Slaagt het mondkapje voor de testen, en verloopt ook de inspectie van de fabriek naar wens? Dan mag de fabrikant het keurmerk op de verpakking of op het mondkapje zetten.

Zijn mondkapjes met keurmerk duurder?

Prijzen van mondkapjes verschillen enorm, zowel voor herbruikbare als voor die voor eenmalig gebruik. Een fabrikant mag zelf beslissen of hij zijn mondkapjes wil laten testen, zodat het voor het keurmerk in aanmerking komt. De testen moet de fabrikant zelf betalen. Toch is de verwachting dat een mondkapje met een keurmerk nauwelijks duurder zal zijn dan een mondkapje zonder keurmerk. De mondkapjes die vandaag met het keurmerk in de winkel liggen kosten tussen de 3,49 en 4,98 euro per stuk en zijn herbruikbaar.

Hoe herken je een mondkapje met een keurmerk?

Een mondkapje van een fabrikant met een keurmerk zal onderstaand logo op de verpakking of op het mondkapje hebben. Op de website van NEN kan je lezen welke producenten een keurmerk hebben gekregen. Zodra producenten gecertificeerd zijn en het keurmerk mogen gebruiken, komen ze in een openbare lijst van gecertificeerde bedrijven. 

Lees meer ►

 
       
Wij gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren.
Klik op akkoord om door te gaan.
Lees meer.